Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία

Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία

Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία

 

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ) βασίζεται στη θεωρία ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι πράξεις και οι σωματικές αισθήσεις μας συνδέονται μεταξύ τους. Αυτά που σκεφτόμαστε επηρεάζουν τον τρόπο που νιώθουμε και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα επηρεάζει άμεσα το πώς αντιδρούμε σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι συχνά αρχίζουν να σκέφτονται με τρόπους που χειροτερεύουν τη διάθεσή τους. Η ΓΣΘ βοηθά να αναγνωρίζουμε και να αλλάζουμε αυτούς τους προβληματικούς τρόπους σκέψης, ώστε να αισθανθούμε καλύτερα.

Χιλιάδες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι η ΓΣΘ είναι αποτελεσματική για πληθώρα ψυχικών δυσκολιών, όπως άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή πανικού κ.α. Είναι ευέλικτη θεραπεία, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική τόσο σε δια ζώσης συνεδρίες όσο και σε διαδικτυακή ψυχοθεραπεία. Οι ΓΣΘ τεχνικές περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά θεραπευτικά εργαλεία, όπως τήρηση ημερολογίων, αμφισβήτηση δυσλειτουργικών σκέψεων, ασκήσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness), ασκήσεις χαλάρωσης κ.α.

Το γνωσιακό στοιχείο της ΓΣΘ αναφέρεται στις σκέψεις, νοερές εικόνες και πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας, τον κόσμο και τους άλλους γύρω μας. Το συμπεριφοριστικό στοιχείο αναφέρεται σε όλα τα πράγματα που κάνουμε ή αποφεύγουμε να κάνουμε ώστε να διαχειριστούμε τις δυσκολίες στη ζωή μας. Σημαντικός στόχος είναι να αναγνωρίσουμε πως οι σκέψεις, οι συμπεριφορές, οι διαπροσωπικές μας σχέσεις και τα συναισθήματά μας αλληλεπιδρούν ώστε να διαιωνίζουν προβλήματα και πως μπορούμε να σπάσουμε αυτούς τους φαύλους κύκλους αλληλεπίδρασης ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής μας.